Βιογραφικό

 

 

Τίτλοι Σπουδών

 

 

Ο Βασίλης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά και στη Ρόδο. 

Άρχισε μουσικές σπουδές στα 13 του (κλασική κιθάρα & θεωρητικά) στο Ελληνικό Ωδείο και παράλληλα μελέτησε αυτοδίδακτος έγχορδα παραδοσιακά όργανα. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και τις πρώτες του συνθετικές απόπειρες. 

Τελείωσε το Λύκειο με άριστα και έγινε δεκτός από τη διακεκριμένη μουσική σχολή του Πανεπιστημίου Royal Holloway, University of London όπου ειδικεύθηκε στη σύνθεση και ανάλυση. Το 1999 αποφοίτησε με τον τίτλο του Bachelor of Music (honours).

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο RHUL μελετούσε κλασική κιθάρα με τον Mr. Michael Lewin, διευθυντή της Σχολής Κιθάρας του Royal Academy of Music.

Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τη σχολή της σύνθεσης του Royal College of Music (Λονδίνο), με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για οθόνη (κινηματογράφο, τηλεόραση) και καθηγητή σύνθεσης τον Prof. Joseph Horovitz. Αποφοίτησε το 2000 με τον τίτλο του Master of Music in Composition (Composition for Screen). 

Είναι κάτοχος των πτυχίων: Φούγκας (παμψηφεί άριστα), Αντίστιξης (άριστα 10), Ειδικού Αρμονίας (παμψηφεί άριστα), κλασικής κιθάρας (άριστα 9.5) από το Ελληνικό Ωδείο.

Το 1998 συμμετείχε στο Umbria Jazz Clinics '98 , του 13th annual Berklee Summer School at Umbria στην Perugia της Ιταλίας, από όπου παίρνει Certificate of Completion.

Το Σεπτέμβριο του 1999 εγκαταστάθηκε για τρεις μήνες στην Almería της Ανδαλουσίας, όπου πήρε μαθήματα κιθάρας φλαμένκο από τον José Contreras.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, συνεισέφερε στη στρατιωτική ορχήστρα παίζοντας διάφορα όργανα (κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, κ.α.).

Τον Αύγουστο του 2002 πήγε στη Σεβίλλη και συνέχισε τα μαθήματα κιθάρας φλαμένκο στη σχολή Taller Flamenco από όπου πήρε Certificado de guitarra flamenca.

Τον Οκτώβριο του 2002, συμμετέχοντας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης με χρήση υπολογιστή απέσπασε με δύο συνθέσεις του, ένα Πρώτο Βραβείο, ένα Δεύτερο Βραβείο και μία Ανώτατη Διάκριση.

Το Μάρτιο του 2003 διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ροδίων, η πρώτη προσωπική του συναυλία στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Παρουσιάστηκαν 28 κομμάτια του από οκταμελή ορχήστρα και τρεις τραγουδιστές, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και σχόλια

Από τον Απρίλιο του ιδίου έτους εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα.

Από το καλοκαίρι του 2003 συνεργάζεται σαν κιθαρίστας με το συγκρότημα της τραγουδίστριας Καλλιόπης Βέττα και το συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου σε συναυλίες και εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.

Στις 15 Μαΐου 2004 διοργανώθηκε από το Μουσικοπαιδαγωγικό Πνευματικό Σύλλογο "Απόλλων" και το Ελληνικό Ωδείο - παράρτημα Ρόδου συναυλία με τραγούδια του στη Μεσαιωνική εκκλησία Παναγία του Κάστρου στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, βραβεύεται για τη σύνθεσή του «παιδικό» στο διαγωνισμό σύνθεσης «Άρση Φωνών 2004» που διοργάνωσε η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Προγράμματος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για την περίοδο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το τραγούδι παρουσιάστηκε μαζί με άλλα σε δύο συναυλίες που δόθηκαν από την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Το Νοέμβριο του 2004 παίρνει το 2ο Βραβείο στην κατηγορία Remix στον πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το www.makemusic.gr και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Από τον Οκτώβριο του 2004 ως τον Αύγουστο του 2005 συνεργάζεται με το Γιάννη Χαρούλη κάνοντας συναυλίες και εμφανίσεις ανά τη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2005 αρχίζει να συνεργάζεται με το Μανώλη Λιδάκη παίζοντας κιθάρα και έχοντας την επιμέλεια & διεύθυνση της ορχήστρας του. Συμμετείχε ενεργά στις ηχογραφήσεις των δίσκων "Κόκκινο Ακρογιάλι" [2006] (παίζοντας κιθάρες και έχοντας την επιμέλεια της ορχήστρας μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο) καθώς επίσης και στο δίσκο "Άκρως Λαϊκόν " [2006] παίζοντας κιθάρες.

Το Σεπτέμβριο του 2005 αρχίζει συνεργασία με το Νίκο Ξυδάκη και λίγο αργότερα συμμετέχει στον πολυσυλλεκτικό δίσκο "Ημερολόγιο Δεύτερο" [2005] με δύο συνθέσεις του, δύο διασκευές και ως ενορχηστρωτής του τραγουδιού "Το τελευταίο ταξίδι" που ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Από το Νοέμβριο του 2005 συνεργάζεται με το Χρίστο Τσιαμούλη και το συγκρότημά του, εμφανίζονται σε φεστιβάλ, συναυλίες και μουσικές σκηνές στην Αθήνα και αλλού.

Αργότερα ενορχηστρώνει το έργο του Ν. Ξυδάκη "Θρήνοι γυναικών, Ηρωίδες του Σοφοκλή" σε κείμενα Διονύση Καψάλη. Μια παραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ που παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουλίου 2006 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έπαιξε η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύραχου και συνέπραξαν οι σολίστες Δημήτρης Χουντής, Πάνος Δημητρακόπουλος, Κώστας Τσιουλάκης και ο Βασίλης Κετεντζόγλου. Ερμήνευσαν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Όλια Λαζαρίδου, Ανέζα Παπαδοπούλου & η Λυδία Φωτοπούλου.

Την καλοκαιρινή περίοδο 2006 συμμετέχει σε συναυλίες των: Μανώλη Λιδάκη, Μ. Λιδάκη & Μ. Φραγκούλη, Νίκου Ξυδάκη, Χρίστου Τσιαμούλη.

Στη συνέχεια ενορχηστρώνει το δίσκο του Νίκου Ξυδάκη "Γρήγορα ή ώρα πέρασε" που ερμήνευσαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο συνθέτης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2006 και γρήγορα έγινε χρυσός. Από πολλούς κριτικούς θεωρήθηκε ως ο δίσκος της χρονιάς. O δίσκος περιλαμβάνει ένα κύκλο τραγουδιών σε ποίηση Σαπφούς και απόδοση Οδυσσέα Ελύτη καθώς και μελοποιημένα ποιήματα των Κώστα Καρυωτάκη, Διονύση Καψάλη και ένα χορικό του Ευριπίδη σε απόδοση Κ. Χ. Μύρη. Ο Βασίλης εκτός από την ενορχήστρωση έπαιξε και όλες τις κιθάρες.

Το Νοέμβριο στα πλαίσια των εκδηλώσεων EU - Japan, πολιτιστική ανταλλαγή Ευρώπης - Ιαπωνίας με όχημα τον Ελληνικό Πολιτισμό, συμμετέχει στην συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στο Τόκυο.

Το χειμώνα 2006-07 εμφανίζεται με τη Σοφία Παπάζογλου και τον ακκορντεονίστα Dasho Kurti σαν τρίο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Από τον Ιανουάριο του 2007 είναι μέλος του σχήματος του ακορντεονίστα και συνθέτη Dasho Kurti με τον οποίο εμφανίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο του 2007 συνεργάζεται με το Γιώργο Νταλάρα, σαν κιθαρίστας της δεκαμελούς ορχήστρας που τον συνόδευσε στην περιοδεία του σε 11 μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Μαζί με τον Γ. Νταλάρα, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Μιχάλης Τζουγανάκης.

Την καλοκαιρινή περίοδο 2007 συμμετέχει σε συναυλίες με τους Μανώλη Λιδάκη, Χρίστο Τσιαμούλη και συνεχίζει τη συνεργασία του με το Γιώργο Νταλάρα (φεστιβάλ Πάτρας, συναυλίες στο Ισραήλ, συναυλία για την UNESCO στο Παρίσι).

Τη χειμερινή περίοδο 2007-8 συμμετέχει στη 14μελή ορχήστρα του Γιώργου Νταλάρα που παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Όλα από την αρχή" στο θέατρο Παλλάς της Αθήνας.

Τον Ιανουάριο του 2008 εμφανίζεται με τη Σ. Παπάζογλου, το D. Curti και τον Α. Βαγγελάκη στο Alavastro.

To Φεβρουάριο εμφανίζεται με το σχήμα "έρημα χωριά" και προσκεκλημένους τραγουδιστές τους Σ. Παπάζογλου, Ζ. Καρούνη, Μ. Τζουγανάκη , Α. Στρατηγού, Α. Καρακότα, Μ. Ασλανίδου, Τ. Μπουρμά, στη μουσική σκηνή Αυλαία.

Στις 15 και 16 του ίδιου μήνα εμφανίζεται με τους Χρίστο Τσιαμούλη, Χαλίλ Καραντουμάν, Σωκράτη Σινόπουλο και Μανούσο Κλαπάκη στη μουσική σκηνή Αυλαία.

Συμμετείχε στη 13μελή ορχήστρα του Γιώργου Νταλάρα που παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη μουσική παράσταση "σαν τραγούδι μαγεμένο", ένα αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι από τις 11 έως 21 Φεβρουαρίου.

Στις 10 και 11 Μαΐου  συμμετείχε στη 13μελή ορχήστρα του Γιώργου Νταλάρα που παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη μουσική παράσταση "σαν τραγούδι μαγεμένο", ένα αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι.

Έχει συνεργαστεί (κατά χρονολογική σειρά) με τις ιδιότητες του κιθαρίστα, ενορχηστρωτή, συνθέτη και μαέστρου με τους: Κ. Βέττα, Γ. Ιωάννου, Γ. Χαρούλη, Μ. Λιδάκη, Ν. Ξυδάκη, Μ. Μητσιά, Χ. Τσιαμούλη, Σ. Παπάζογλου, Ε. Αρβανιτάκη, Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Μ. Φραγκούλη, Φ. Δάρρα, Α.Καρακότα, Γ. Νταλάρα, Μ. Ασλανίδου, Μ. Τζουγανάκη, Ν. Μπινοπούλου, Μ. Λούκα, Ρ. Χρηστίδου, Ζ. Καρούνη, Α. Στρατηγού, Δ. Ολυμπίου, Γλυκερία, Κ. Κουλλιά, κ.α.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας αλλά και σε διακεκριμένους χώρους συναυλιών στο εξωτερικό: Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο, Ολλανδία, Ουγγαρία.

Έχει εξαιρετικά καλή σχέση με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες της μουσικής και μιλάει Αγγλικά και Ισπανικά.

Για λεπτομέρειες βλέπε συνεργασίες και συμμετοχή στη δισκογραφία.

 


 

Αρχική ] [ Βιογραφικό ] Δραστηριότητες ] Συνθετικό έργο ] Εκτέλεση οργάνων ] Φωτογραφίες ] Σύνδεσμοι ] Περιεχόμενα ]

Για σχόλια σχετικά με τον δικτυακό τόπο: info@ketentzoglou.gr
Copyright © 2007 Βασίλης Κετεντζόγλου All Rights reserved
Last modified: Οκτωβρίου 07, 2008